Standard menetjegyek (NRT)

A standard menetjegyek alatt azokat a vasúti jegyeket értjük, amelyekért az egyes országok vasútjai által meghatározott, kedvezmény nélküli nemzetközi menetdíjakat kell megfizetni.
Gyakran használják ezekre a menetjegyekre az NRT kifejezést is, amely az angol Non-integrated Reservation Ticket, azaz „helybiztosítást nem tartalmazó menetjegy” rövidítése. Ez a tulajdonság utal arra, hogy ezek a jegyek csak viszonylathoz kötöttek, konkrét járathoz nem.

A standard menetjegyek előnye, hogy általuk az országok vasútjai szabadon átjárhatóak, hiszen a részes országok bármelyikének tetszőleges viszonylatára, illetve állomására megválthatók.
A standard menetjegyeket két ország közötti forgalomban, illetve egy külföldi ország területén belüli vonalszakaszra is meg lehet váltani.

A jegyárat az befolyásolja, hogy az egyes országok területén mekkora viszonylat kerül beutazásra. Az NRT jegyek ára ezen kívül függ még az igénybe vett kocsiosztálytól is.

NRT jegyek az alábbi országokba válthatók
Ausztria Hollandia Norvégia
Belgium Horvátország Olaszország
Bosznia-Hercegovina Írország Portugália
Bulgária Lengyelország Románia
Csehország Lettország Svájc
Dánia Litvánia Svédország
Észtország Luxemburg Szerbia
Fehéroroszország Macedónia Szlovákia
Finnország Magyarország Szlovénia
Franciaország Montenegró Törökország
Görögország Németország Ukrajna

Az egyes országokon belül az NRT jegyek nem feltétlenül válthatók meg valamennyi vonalszakaszra, illetve nem feltétlenül érvényesek az adott ország valamennyi vasúttársaságának járataira.
Kérjük, hogy konkrét utazási terv esetén a részletekről érdeklődjön elérhetőségeinken.

Az NRT jegyek általános felhasználási feltételei

● A menetjegyek az érvénytartam első napjától számított 4 napig érvényesek (kivéve a lettországi, litvániai vagy törökországi vonalakra kiadott jegyeket, amelyek érvénytartama 15 nap).

 Az elővételi határidő általánosságban 6 hónap (menetrendváltás előtt azonban rövidebb időszak is megállapítható).

● Az utazás tetszés szerinti gyakorisággal, mindenféle formalitás nélkül megszakítható.

● Az átszállásos utazás – a jegyen feltüntetett útiránytól nem eltérve – lehetséges.

● A menetjegy visszatérítése, legkésőbb az érvénytartam első napján, kezelési költség levonásával lehetséges (a MÁV-START esetében ez 10 %, vasúthiba esetén díjmentes). Az érvénytartam első napja után a visszatérítés csak akkor lehetséges, ha a fel nem használás tényét a jegyen legkésőbb az érvénytartam első napján leigazolták.

● A menetjegy kiadható egy útra, illetve oda-vissza is. Oda-vissza útnak számít az is, ha az utazás oda és vissza eltérő útvonalon történik, illetve az is, amennyiben az odaút kiindulási állomása eltér a visszaút célállomásától (de ugyanabban az országban van), vagy az odaút célállomása eltér a visszaút kiindulási állomásától (de ugyanabban az országban van).

● A menetjegyek helybiztosítást nem tartalmaznak, azokat külön lehet (illetve egyes vonatokra/kocsikba kötelező) megváltani.

● Bizonyos vonatok esetén a jegy mellé (általában a helybiztosítást is tartalmazó) felárat kell fizetni.

● Egyes vonatokra az NRT menetjegyek nem érvényesek (ezek általában a nagysebességű vagy emelt szolgáltatási szintű vonatok, például Franciaországban a TGV vagy Ausztriában a Nightjet stb.).

Kedvezmények NRT jegyekre

gyermekkedvezmény

csoportos kedvezmény

RAILPLUS

fogyatékkal élők kedvezménye

kerékpárszállítás

kutyák szállítása.

Számos országba – két- és többoldalú megállapodások alapján – bizonyos mértékű, bárki számára igénybe vehető kedvezménnyel értékesítjük a standard menetjegyeket.

A leggyakoribb NRT jegyárakat az országonkénti, illetve városonkénti ajánlati oldalakon tekintheti meg. Amennyiben az Ön által keresett úti cél ezek között nem szerepel, akkor az árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft