Hálókocsi

Ha a hálókocsit választja éjszakai útjához, a megszokott, vetett ágyban való pihenést a vonaton, utazás közben sem kell nélkülöznie.

Az alábbiakban áttekintheti a hálókocsi általános tulajdonságait, a hálókocsiban való utazás előnyeit, valamint a MÁV-START/Utasellátó által közlekedtetett hálókocsikat és az azokban nyújtott szolgáltatásokat.

A hálókocsis utazás jellemzői

● A 3, 2 vagy 1 személyes, a folyosó felől teli fallal rendelkező fülkékben az ágyak egymás felett helyzkednek el. Hálókocsiban a teljes útvonalon élvezhető az ágyak kényelme, de az utasok kérésére az ágyak felhajthatásával ülőhelyes elhelyezéssel is lehet utazni. 

A középső, illetve a felső ágyra a feljutást létra biztosítja, a biztonságos alvásról pedig a leesést gátló korlátok vagy hevederek gondoskodnak. Idősebb, nehezen mozgó utasainknak az alsó, létra nélkül megközelíthető ágyak foglalását ajánljuk. Az elhelyezésre vonatkozó preferenciát jegyváltáskor kell megadni.

Egyágyas foglalás esetén csak az alsó, kétágyas foglalás esetén csak az alsó és a középső ágyat hajtják le, így nagyobb a mozgástér. A legtöbb kocsiban kétágyas foglalás esetén a felső ágy alacsonyabban van, így az azon utazónak nem kell túl magasan aludnia, és több helye van a felülésre is. Számos kocsi felső ágya kisebb méretű a többihez képest, így magasabb utasaink számára az alsó vagy középső ágy igénybevételét ajánljuk. 

● Alap esetben nemenként elkülönített az elhelyezés (női, illetve férfi fülkék). Együtt utazóknak, pároknak, családoknak természetesen lehetőségük van ettől eltérni, amennyiben egy fülke minden ágyát lefoglalják. Az elhelyezés paramétereit (férfi/női fülke, illetve alsó/középső/felső ágy) a jegyváltáskor kell megadni.

● Vetett ágy várja a hálófülkében: a  lepedővel, párnával és paplannal rendelkező ágyak az esti időszakban már megágyazva várják az utasokat.

● Az ágyak mellett olvasólámpa és az éjszaka is szükséges személyes tárgyak számára egy kisebb tartó is található. A fülkében a ruhák és a csomagok elhelyezésére is van hely.

● A nyugodt alvást roletták és sötétítőfüggönyök, valamint a teljesen lekapcsolható világítás is biztosítja.

● A hálókocsi saját utaskísérője felszállás után összegyűjti a menetjegyeket, amelyeket leszállás előtt szolgáltat vissza. Ennek köszönhetően az utasok nyugalmát a jegyvizsgálat éjszaka nem zavarja, a schengeni övezeten belül pedig általában hatósági ellenőrzésre sem kell számítani.

● Valamennyi fülke ajtaján több zár is található, amelyek közül legalább az egyik olyan biztonsági zár, amelyet kívülről nem lehetséges még kulccsal sem kinyitni. Az utasok biztonságáról az utaskísérő is gondoskodik.

● A hálófülkék saját mosdókagylóval rendelkeznek, így a tisztálkodás is megoldható. Ehhez általában törölköző, szappan és frissítőkendő is biztosított, egyes hálókocsikban azonban még tartalmasabb tisztasági csomag is várja ,az utasokat.

● A hálókocsikban a WC-k a kocsik végén találhatók, az újabb típusú járművekben pedig már közös zuhanyozó is helyet kapott.

● Egyes vonatokban úgynevezett DeLuxe hálófülkék is foglalhatók, melyek a fülkében található saját WC-vel és zuhanyzóval rendelkeznek.

● A legtöbb hálókocsiban legalább két olyan fülke található, amelyek között a válaszfal kinyitható. Így egy nagyméretű, legfeljebb hatágyas fülke is kialakítható, amelyben családok és baráti társaságok kényelmes elhelyezésére is van mód – de akár mindkét fülke egyágyas foglalásával egy hatalmas „lakosztály” is létrehozható.

● Számos hálókocsiban a hálókocsijegy ára egy kisebb üdvözlőcsomagot (ásványvíz, édesség, üdítő stb.) és a kísérő által másnap reggel a fülkében felszolgált reggelit is tartalmaz. Az üdvözlők és a reggeli lehetősége és annak összetétele a kocsit biztosító vasúttól és a foglalási kategóriától függ.

● Az utaskísérőnél a legtöbb viszonylaton, a reggelitől függetlenül is kaphatók hideg és meleg italok, valamint kisebb harapnivalók.

A hálókocsi kényelme nem feltétlenül párosul drágasággal. Sok esetben elegendő a normál – nappali vonatokra is érvényes – menetjegyeken felül a fülketípusnak megfelelő felár megfizetése.

Egyes vonatok úgynevezett globáldíjas (IRT) járatként közlekednek, melyekre olyan menetjegyek válthatók, amelyek a kiválasztott foglalási kategóriába szóló helybiztosítást is tartalmazzák. Ilyenek például a kedvező árú SparNight menetjegyek is, amelyekkel olcsón juthat el éjszakai vonattal Magyarországról Európa számos városába.

A hálókocsi igénybevétele mindig a három fős fülkébe való foglalással a legolcsóbb, két- vagy egyfős foglalással drágább. A hálókocsijegy megváltásához a legtöbb esetben elegendő a 2. osztályú menetjegy is. Az egyágyas vagy DeLuxe fülkék esetében egyes járatokon kötelező 1. osztályú menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezni. Erről munkatársaink a jegyváltás során tájékoztatják utasainkat, illetve információ kérhető elérhetőségeinken is.

A Magyarországról induló vonatokban közlekedő hálókocsikat a MÁV-START/Utasellátó vagy a társvasutak üzemeltetik. Ennek megfelelően utasaink a célállomástól függően magyar, cseh, lengyel, román és ukrán hálókocsikkal utazhatnak.

Hálókocsik a MÁV-START/Utasellátó üzemeltetésében

EuroNight hálókocsik

A MÁV-START EuroNight hálókocsijaival a Budapestről Münchenbe és Zürichbe tartó éjszakai vonatokon, a Kálmán Imre és a Wiener Walzer EuroNighton találkozhat.

Az EuroNight hálókocsikban vetett ággyal – lepedő, párna, paplan – várjuk utasainkat.

A légkondicionált, vörös-rózsaszín színvilágú fülkék hangulatos világítással rendelkeznek, továbbá valamennyi fülke ajtaja két zárral és biztonsági lánccal van felszerelve, így az éjszakai utazás ezekben a kocsikban egyszerre kényelmes és biztonságos.

A hálókocsiban minden fülke saját mosdóval rendelkezik, amely az ablak melletti sarokban helyezkedik el. A mosdókagyló fölött lévő pipereszekrényben tisztasági kellékeket – szappant, törölközőt és frissítőkendőt – helyez el a kocsi saját személyzete. A kocsi egyik végében két mellékhelyiség található a kocsi egyik végében, az utaskísérő fülkéje mellett, ezenkívül egy közös zuhanyzó helyiség is utasaink rendelkezésére áll.

EuroNight hálókocsi EuroNight hálókocsi

Az EuroNight hálókocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik. Valamennyi egymással szembefordított fülke között a válaszfal eltolható, így a két fülke összenyitásával egy nagyméretű, legfeljebb hatágyas fülke is foglalható, amelyben családok és baráti társaságok kényelmes elhelyezése is megoldott – de akár mindkét fülke egyágyas foglalásával egy hatalmas lakosztály is kialakítható.

wlabmz

Classic hálókocsik

A nyári szezonban a SEA←YOU vonatok tengerparti célállomásokra közlekedő hagyományos hálókocsijaiban kényelmesen töltheti az éjszakát.

A faburkolatos, Kelet-Németországban gyártott hálókocsik ma már retrónak számítanak, az 1980-as évek vasúti világát idézik. Az ezekben a kocsikban még megtalálható lehúzható az ablakoknak köszönhetően a szellőztetés, a friss levegő beengedése is lehetséges, és az elsuhanó táj szépségeit megörökítő fotók is elkészíthetők az ablaküveg okozta tükröződés nélkül

A hálókocsikban vetett ággyal – lepedő, párna, takaró – várjuk utasainkat.

A hálófülkékben az ablakok melletti sarokban lévő asztalka lapját felhajtva hideg-meleg vízzel ellátott mosdót találunk, a fölötte lévő pipereszekrényben pedig az általunk biztosított tisztasági kellékeket – törölközőt és frissítőkendőt – helyezi el a kocsi saját személyzete. Mellékhelyiség a hálókocsi két végében található.

Classic hálókocsi Classic hálókocsi

A classic hálókocsik helykiosztása

Az ágyak számozása egy fülkén belül alulról fölfelé növekszik. A középső négy (a 3. és 4. valamint az 5. és 6.) fülke között nyitható ajtó található, így a két fülke összenyitásával egy nagyméretű, legfeljebb hatágyas fülke is foglalható, amelyben családok és baráti társaságok kényelmes elhelyezése is megoldott - de akár mindkét fülke egyágyas foglalásával egy hatalmas lakosztály is kialakítható.

wlab

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft