Gyermekkedvezmény nemzetközi forgalomban

Amennyiben gyermekével utazik külföldre, érdemes számításba venni, hogy számukra a vasúttársaságok mindegyike biztosít valamilyen mértékű kedvezményt nemzetközi forgalomban is. Az alábbiakban erről adunk áttekintést.

Díjmentes utazás kisgyermekek számára

Valamennyi ország vasútja meghatározza, hogy milyen életkori határ alatt van lehetőség a kedvezmény igénybevételére. Ennél az korhatárnál fiatalabb utasok – felnőtt kíséretében – díjmentesen utazhatnak az adott vasút hálózatán, amennyiben nem igényelnek külön helyet. Az alsó korhatárnak megfelelő életkor betöltése napján a kedvezmény már nem vehető igénybe.

A külön hely igénylése nélküli utazás az ülőhelyes kocsiban úgy értelmezendő, hogy a gyermek a kísérő ölében, esetleg babakocsiban, kisgyermekhordozóban utazva teszi meg az utat. Fekvőhelyes és hálókocsiban úgy értelmezendő, hogy a díjmentesen utazó gyermek valamely fizető utassal közös ágyat vesz igénybe. A közös ágyhasználatra az adott fekvőhelyes- vagy hálókocsi-szolgáltató életkori előírásai érvényesek, erről kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken.

Kizárólag globáldíjas (IRT) menetjeggyel igénybe vehető vonatok esetén gyermekek díjmentes utazása tekintetében is az adott vonatra érvényes külön előírások érvényesek. Ezekről kérjük, tájékozódjon elérhetőségeinken.

Alsó gyermekkorhatárok az egyes országokban
Ország Vasút Alsó korhatár
Ausztria ÖBB 6 év
Belgium SNCB 6 év
Bosznia-Hercegovina ZFBH 4 év
ZRS 4 év
Bulgária BDZ 6 év
Csehország CD 6 év
Dánia DSB 6 év
Észtország EVR 4 év
Fehéroroszország BC 4 év
Finnország VR 6 év
Franciaország SNCF 4 év
Görögország TRAINOSE 4 év
Hollandia NS 4 év
Horvátország HZ 6 év
Írország CIE 4 év
Lengyelország PKP 4 év
Lettország LDZ 4 év
Litvánia LG 4 év
Luxemburg CFL 6 év
Macedónia MZ 4 év
Magyarország MÁV-START, GYSEV 6 év
Montenegró ZPCG 6 év
Németország DB 6 év
Norvégia VY 4 év
Olaszország TRENITALIA 4 év
Portugália CP 4 év
Románia CFR Calatori 4 év
Svájc SBB 6 év
Svédország SJ 7 év
Szerbia SV 6 év
Szlovákia ZSSK 6 év
Szlovénia SZ 6 év
Törökország TCDD 4 év
Ukrajna UZ 4 év

Félárú utazást biztosító gyermekkedvezmény a standard és a kedvezményes NRT menetdíjból

Valamennyi ország vasútja meghatározza, hogy milyen életkori határig tekint egy utast gyermeknek. Ennél a felső korhatárnál fiatalabb utasok számára a normál (felnőtt) ár feléért válthatók meg a standard és a kedvezményes NRT menetjegyek az adott vasút hálózatára. A felső korhatárnak megfelelő életkor betöltése napján a kedvezmény már nem vehető igénybe.

Felső gyermekkorhatárok az egyes országokban
Ország Vasút Felső korhatár
Ausztria ÖBB 15 év
Belgium SNCB 12 év
Bosznia-Hercegovina ZFBH 12 év
ZRS 12 év
Bulgária BDZ 12 év
Csehország CD 18 év
Dánia DSB 16 év
Észtország EVR 12 év
Fehéroroszország BC 12 év
Finnország VR 17 év
Franciaország SNCF 12 év
Görögország TRAINOSE 12 év
Hollandia NS 12 év
Horvátország HZ 12 év
Írország CIE 16 év
Lengyelország PKP 12 év
Lettország LDZ 12 év
Litvánia LG 12 év
Luxemburg CFL 12 év
Macedónia MZ 12 év
Magyarország MÁV-START, GYSEV 14 év
Montenegró ZPCG 14 év
Németország DB 15 év
Norvégia VY 16 év
Olaszország TRENITALIA 12 év
Portugália CP 13 év
Románia CFR Calatori 12 év
Svájc SBB 16 év
Svédország SJ 20 év
Szerbia SV 14 év
Szlovákia ZSSK 16 év
Szlovénia SZ 12 év
Törökország TCDD 12 év
Ukrajna UZ 12 év

Gyermekkedvezmény globáldíjas (IRT) menetjegyek esetén

A menetjegyet és a helybiztosítást egyszerre tartalmazó, úgynevezett globáldíjas (IRT) jegyek esetében gyermekek számára általában kedvezményes, a normál (felnőtt) árnál olcsóbb árszint kerül alkalmazásra. Az IRT jegyek esetén a gyermekkedvezmény igénybevehetősége szempontjából mérvadó életkori határokat az adott járatra vonatkozó szabályozás rögzíti.

A Magyarországot érintő, globáldíjas menetjeggyel igénybe vehető vonatok esetében a gyermekkedvezmény igényvevételének feltételei a vonat célállomásának ajánlati oldalán megtalálhatók. Egyéb járatokkal kapcsolatban, kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

A kedvezményes, korlátozott darabszámban értékesített SparDay és SparNight menetjegyekből további kedvezmény, így gyermekkedvezmény sem adható.

Gyermekkedvezmény egyéb jegytípusokból

Az egyéb, kedvezményes vagy különleges jegytípusok (pl. City-Star, Special, kirándulójegy, Interrail stb.) esetében mindig az adott ajánlatnál meghirdetett feltételek szerint vehető igénybe a gyermekkedvezmény. Ezeket az adott jegytípust bemutató oldalon tekintheti meg.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft