Globáldíjas jegyek (IRT)

Globáldíjas jegyeknek azokat a vasúti jegyeket nevezzük, amelyek egyszerre tartalmazzák az adott viszonylatra szóló menetjegyet és az adott járatra szóló a helybiztosítást is.
Ezeket a jegyeket sokszor az IRT kifejezéssel is említik, amely az angol Integrated Reservation Ticket, azaz „helybiztosítást tartalmazó menetjegy” rövidítése. Az IRT jegy szólhat bármilyen típusú kocsiba, amely közlekedik az adott vonatban (ülő-, fekvőhelyes, hálókocsi stb.).

Globáldíjas menetjegy nem kapható valamennyi vonatra: általában csak a minőségi távolsági járatokra (pl. EuroCity, EuroNight, Railjet, Nightjet, InterCityExpress, TGV stb.) válthatók, de kivételek Európa-szerte akadnak.

Ezzel szemben léteznek olyan járatok is, amelyekre kizárólag IRT jegyeket árusítanak (például a Nightjetek vagy az Oroszországba közlekedő hálókocsis vonatok). Az ilyen vonatoknál általában a standard (NRT) menetjegyeket nem fogadják el, vagy ha igen, akkor felárat kell fizetni, amely tartalmazza a helybiztosítást is.

Az IRT jeggyel igénybe vehető vonatokra kocsitípusonként, illetve komfortkategóriánként egy normál (felnőtt) árat állapítanak meg legmagasabb díjként, amely bárki számára mindaddig elérhető, ameddig szabad hely van a vonaton. 

Az IRT jegyek általános felhasználási feltételei

● Csak a jegyen szereplő napon, vonaton, viszonylaton és kocsitípusban, illetve komfortkategóriában érvényesek.

● Az elővételi határidő 3–11 hónap lehet (menetrendváltás esetén rövidebb határidő is lehetséges).

● IRT jeggyel az útmegszakítás nem lehetséges, leszállás után a jegy más járattal történő továbbutazásra érvénytelen.

● Globáldíjas menetjegy a szállítók saját feltételei szerint téríthető vissza (a MÁV-START esetében a visszatérítés kezelési költsége az indulás előtti napig 20%, de legalább 5 euró helyenként; az indulás napján, a vonat indulása előtt 50%, de legalább 5 euró helyenként; a vonat indulása után nincs visszatérítés, csak vasúthiba esetén).

Kedvezmények IRT jegyekre

A globáldíjas jegyekre különböző ismérvek szerint – járatonként eltérő – kedvezményes díjszinteket is alkalmaznak. Így a felnőtt ár mellett általában létezik egy gyermekek számára érvényes ár is, illetve egyes esetekben idősek és fiatalok részére igénybe vehető kedvezmény is.

Az esetek többségében szintén jár kedvezmény csoportok részére, illetve bérletjellegű ajánlattal rendelkezők (pl. Interrail-tulajdonosok) számára is.

Az IRT jegyárból egyes vonatokon a RAILPLUS-kártya tulajdonosai is kedvezményt kapnak, és általában a fogyatékkal élő személy és/vagy kísérője is az alap díjszintnél kedvezőbb áron válthat jegyet.

Ezen kívül számos egyéb kedvezmény létezik, például az elővételi idő alapján, de előfordul, amikor a születésnapját ünneplő utas, vagy épp a friss házasok kaphatnak kedvezményt a normál globáldíjból.

A globáldíjas jegyekre kedvezményes kontingentált ajánlatok (SparDay, SparNight) is elérhetőek számos vonatra.

A leggyakoribb IRT jegyárakat az országonkénti, illetve városonkénti ajánlati oldalakon tekintheti meg. Amennyiben az Ön által keresett úti cél vagy vonat ezeken nem szerepel, akkor az árakról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft