Élőállat-szállítás külföldre

Együtt utazna kedvencével külföldre? Kérjük, tekintse át az alábbi tájékoztatót az állatok nemzetközi vonaton való szállításáról.

Kisméretű, nem veszélyes állatok szállítása nemzetközi forgalomban megfelelő, állat szállítására rendszeresített zárható tárolóeszközben, kézipoggyászként lehetséges. Ebben az esetben az állatok szállításához menetjegyet nem kell váltani.

Szintén díjmentesen szállíthatók az úgynevezett segítő kutyák, amelyek rendelkeznek a megfelelő igazolásokkal és megkülönböztető jelzéssel.

Kutya tárolóeszköz nélkül is szállítható, pórázon és szájkosárral. Ebben az esetben nemzetközi élőállat-menetjegyet kell váltani. 

A kutyák részére kiállított menetjegy ára a 2. osztályú standard (NRT) menetdíj fele, függetlenül attól, hogy az utazás mely kocsiosztályon vagy szolgáltatási kategóriában történik. Egyéb pótdíjat nem kell fizetni.

Különleges ajánlatok (pl. kirándulójegy, Special menetjegy, City-Star stb.), amennyiben az adott jegytípusra vonatkozó szabályozás megengedi, kutyák részére is kiszolgáltathatók a meghatározott kedvezményes (általában 50%-os) áron.

Állatok részére a helybiztosítás nem lehetséges, így számukra a helybiztosítást is tartalmazó, úgynevezett globáldíjas (IRT) menetjegyek sem válthatók.

Állatok, különösen kutyák szállítása nem minden országban, illetve nem minden kocsiosztályon és kocsitípusban engedélyezett. A MÁV-START üzemeltetésében közlekedő háló- és fekvőhelyes kocsikban élőállat szállítása nem megengedett, kivéve a segítő kutyát. Magyarországon 1. osztályú kocsiban csak tárolóeszközben lévő élő állat szállítható, kivéve a segítő kutyát.

Egyes országokban az egy utas által szállítható állatok száma is korlátozott. Magyarországon nemzetközi forgalomban egy utas legfeljebb két élőállat szállítására használt tárolóeszközt vagy pórázon vezetett kutyát vihet magával. A részletes szabályokról kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 345 Ft