A május közepén elindult fedélzeti vendéglátás napi 8 pár balatoni járaton szolgálta ki az utasokat, ezeken a többnyire már kívülről és belülről is megújult étkezőkocsik közlekedtek. Nemcsak az utaskomfort javult, a járművekbe új konyhatechnikát, modern berendezéseket is szereltek. Az utasok is elégedettek a fejlesztésekkel, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Balaton InterCityken az idei nyár alatt több mint 4900 hot dog, 4000 hamburger és 9400 korsó sör fogyott, melyek az étkezőkocsik legnépszerűbb termékei közé tartoznak. Ezenkívül a kávé is igen népszerű, több mint 8000 csészével főztek le az Utasellátó munkatársai. Az újonnan bevezetett ételekből a legkedveltebb termék a gyros tál volt, amelyből megközelíthetőleg 1200 adag fogyott, valamint a sokak által kedvelt őszibarack-krémlevesből is több mint 400 tálat szolgáltak fel. A street food jellegű ételek közül a nachos tálból közel 650 adagot készítettek, amely népszerű volt a hideg italok mellé. A nyári szezonban közel 8000 palack víz és 2500 hideg tea csillapította az utasok szomját. Az idei nyár alatt összesen több mint 66 ezerszer vásároltak utasaink a balatoni Utasellátós járatokon.
A turisztikai szezon ideje alatt az országban naponta már 124 járat közlekedett valamely Utasellátó-szolgáltatással, köztük bisztró- vagy étkezőkocsi, illetve háló- vagy fekvőhelyes kocsival. Ebből főszezonban napi 32 járat a Balaton partjára. Már az előszezontól kétóránként közlekedtek Budapest és Keszthely között étkezőkocsik a Balaton IC vonatok részeként. A főszezontól a déli parti napi 16 Balaton InterCity mellett az északi parton is napi 16 Kék Hullám IC vonaton volt megtalálható az Utasellátó.
A Budapest és Tapolca közötti Kék Hullám InterCitykben a hazai gyártású IC+ 1+ osztályú prémium- és bisztrószakaszos kocsijában az Utasellátó hideg italokkal, harapnivalókkal, egyszerűbb ételekkel, édességekkel és kávéféleségekkel várta az utasokat. A bisztrókocsi szolgáltatás is nagyon népszerű volt, minden érintett fővonalon üdvözölték a fedélzeti vendéglátás visszatérését. Ezeken a járatokon a közkedvelt ételek a négy ízben kapható lepények, amikből több mint 10 ezer fogyott a tavalyi év során az ország egész terültén. A Kék Hullám InterCityken több mint 1100 lepényt valamint 1300 hotdogot készítettek el az Utasellátó munkatársai, emellett a kávé is igen kedveltté vált az utasok körében, ezt bizonyítja, hogy összesen több, mint 5100 alkalommal főztek le kávét az Utasellátó bisztrókocsi kísérői az északi parton.
Június 18-tól szeptember 30-ig közlekedik Dalmácia fővárosába Splitbe az Adria InterCity, amelyen szintén megtalálható az Utasellátó étkezőkocsija. Az egész út során nyitva várja a vendégeket. A járaton a hamburger volt a legnépszerűbb, ebből több mint ezret fogyasztottak el utasaink, de a gyrostál és a jalapeno falatok is kelendők voltak. A szomjúságra sem panaszkodhattak út során, hiszen eddig 6400 korsó sör fogyott az utazások alatt.
Az IC+ prémium- és bisztrószakasszal az utasok a Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc felé közlekedő Tokaj, a pécsi Mecsek, a szegedi Napfény IC-ken találkozhatnak, az Utasellátó étkezőkocsik pedig megtalálhatók a MÁV-START legnépszerűbb nemzetközi járatain is, így például a Berlinen át Hamburgba közlekedő Hungária EuroCity, a Varsóba közlekedő Báthory EuroCity vonatokon vagy a Bécsbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonaton és a Tisza-Szamos EuroCityn. Az Utasellátó stratégiai célja az utasok elvárásaihoz alkalmazkodó, modern és színvonalas fedélzeti és állomási vendéglátás megvalósítása, ezzel a vasúti utazás minőségének és versenyképességének növelése. Több mint négyszáz munkavállaló dolgozik a vasúti vendéglátás tervezésén, szervezésén és megvalósításán naponta több mint száz vonatban.
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság