Tudnivalók csoportos utazás szervezéséhez

Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó diákok, óvodások, felnőttek különböző kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz a Bejelentés csoportos utazáshoz 2 példányos nyomtatvány kitöltésével (a nyomtatvány letölthető a lap alján is). A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényét tervezett utazása előtt legalább 7 nappal jelezze a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnk részére. A lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítunk a menetrendszerinti vonatainkon.

Információ óvodai csoportok részére

Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó óvodások, kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz a Bejelentés csoportos utazáshoz 2 példányos nyomtatvány kitöltésével (a nyomtatvány letölthető a lap alján is).

A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényét tervezett utazása előtt legalább 7 nappal jelezze a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnk részére. A lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítunk a menetrendszerinti vonatainkon.

A legalább 10 főből álló csoport tagjai, valamint 10 gyermekenként 3 fő kísérő a 2. kocsiosztályon 90%-os kedvezményt vehet igénybe. Minden gyermek igénybe veheti a saját jogán járó magasabb kedvezményt (6 éven aluli, vasutas).

További tudnivalókért keresse a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőt!

Információ oktatási intézmények csoportjai részére

Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó diákok kísérői kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz a Bejelentés csoportos utazáshoz 2 példányos nyomtatvány kitöltésével (a nyomtatvány letölthető a lap alján is).

A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényét tervezett utazása előtt legalább 7 nappal jelezze a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnk részére. A lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítunk a menetrendszerinti vonatainkon.

50% kedvezményt biztosítunk a csoportosan utazó diákoknak és kísérőiknek az alábbiak alapján:

 • 10 év alatti diákok esetén, minden 10 fő diák után 2 fő kísérőnek biztosítjuk az 50% kedvezményt;
 • 10 év feletti diákok esetén, minden 10 fő diák után 1 fő kísérőnek biztosítjuk az 50% kedvezményt,

együtt történő utazás és csoportosan történő elszámolás esetén.

A közforgalmú személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI.33.§ 4. c pontjában meghatározott feltételek szerint szociálpolitikai kedvezményes árú tanuló menetjegyekről az utas kérésére magánszemély nevén kívül kiadható számla az oktatási intézmény vagy az intézmény fenntartójának a nevére is.

További tudnivalókért keresse a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőt!

Díjmentes utazás országos múzeumok és az Országház látogatására regisztrált diákcsoportok részére

A MÁV-START szolgáltatási területén és a GYSEV vonalain 2. kocsiosztályon belföldi díjmentes utazás igénybevételére jogosultak az ország területén működő:

 • általános iskola nappali tagozatos tanulói (beleértve a kisegítő gyógypedagógiai intézmények tanulóit is),
 • valamennyi középfokú tanintézet nappali tagozatos tanulói (beleértve a szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium és szakközépiskola tanulóit is),
 • minden 10. (tízedik) tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő).

A díjmentes utazás igénybevételének feltételei és menete:

 • A 2019/2020-es tanítási évben szeptember 1-je és június 15-e között vehető igénybe a díjmentes utazás, amely menettérti kedvezmény, egy útra nem vehető igénybe.
 • A látogatni kívánt múzeumtól kapott fogadónyilatkozat (az érintett múzeumok felsorolását a 1502/2017. (VIII.11.) Korm. határozat tartalmazza) tanítási és szombati napra szólhat. A kedvezményes utazás a tanítási szünetekre nem vonatkozik.
 • Szükséges az iskolai bélyegzővel ellátott diákok névsora a diákigazolvány számokkal együtt, diákigazolvány hiánya esetén iskolalátogatási igazolás.
 • Az utazáshoz mellékelni kell a Bejelentés csoportos utazáshoz nyomtatványt kitöltve.
 • A tanintézetnek utazás előtt min. 7 munkanappal korábban bejelentési kötelezettsége van a területileg illetékes szolgáltatás-értékesítő felé, más esetben a díjmentes utazás elszámolását a vasúti társaság megtagadja.< > menetjegy a fenti dokumentumok 2-2 példányos leadásával, valamint a szolgáltatás-értékesítő írásos visszajelzésével bármely MÁV-START személypénztárban igényelhető.  Feláras vonat esetében a pót- és helyjegy, pótjegy, helyjegy, gyorsvonati pótjegy díját külön meg kell fizetni.

A menetjegy érvénytartama és felhasználása:

 • a csoportos utazás a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási vagy szombati napot megelőző nap 0.00 órakor kezdhető meg, a visszautazást a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási, vagy szombati napot követő nap 24.00 órájáig be kell fejezni.
 • díjmentes utazásra jogosult a csoport az iskola székhelyének vasútállomásától a fogadónyilatkozatot kibocsájtó múzeum helyének vasútállomásáig és vissza. Amennyiben a múzeum vagy a tanintézet székhelyén nincs vasútállomás a hozzá legközelebb eső vasútállomásra, illetve vasútállomásról megváltható a díjmentes menetjegy.
 • a díjmentes utazás nem szakítható meg és hosszabb út részbeni fedezésére nem használható fel.
 • visszautazásra a csoportos menetjegy akkor érvényes, ha a látogatás helyszínén azt lebélyegezték. A bélyegzést Országház látogatás esetén a Közönségszervező Iroda, múzeumlátogatásnál a múzeum végzi.
 • bélyegeztetés hiányában a menetjegy visszaútra nem érvényes. Ez esetben a vasúti utazás általános szabályai szerint meg kell váltani az oda- és vissza útra szóló menettérti jegyet. Vonaton történő jegyváltás esetén a vasúti társaság felszámolja a Menetdíjtáblázat I. kötet C. fejezetében feltüntetett pótdíjat is.

Figyelem, a benyújtott igényeket a vasúti társaság elutasítja, ha:

 • a vasúti társaság közszolgáltatási szerződésben rögzített feladatainak kielégítését veszélyezteti,
 • ha az utazás vonatpótló autóbusszal kiszolgált szakaszt érint és az autóbuszos vállalkozó nem tud a csoport részére többlet-autóbuszt biztosítani,
 • ha a csoport vagy az adott vonatra bejelentkezett összes csoport együttesen a vonatülőhely-kapacitásának legalább 50%-át elfoglalná, és a vonat további erősítését az üzemi körülmények nem teszik lehetővé, valamint a csoport más időpontban közlekedő vonat felajánlását nem fogadja el.

A fentiek alapján, nem javasolt több osztály, illetve tagozat ugyanazon napon és vonaton történő utazása.

Fontos tudni, hogy fogadónyilatkozat díjmentes utazáshoz a tanítási szünetek napjaira (őszi, téli, tavaszi, nyári) és vasárnapra  nem vehető igénybe. Ezekre a napokra kikért/kiállított fogadónyilatkozatokra a vasúti társaság díjmentes menetjegyet nem szolgáltat ki!

Charter vonat (több száz fő együtt utazása esetén)

Charter vonatainkat nagy létszámú, több száz fős csoportok részére ajánljuk. A vonatok menetrendjét a megrendelő igényeinek figyelembe vételével tervezzük meg, így utasainknak lehetőségük van az egyéni utasoktól elkülönülten, egyedi indulási időpontban utazni.

Közvetlen eljutást biztosítunk a kiindulási állomás és a célállomás között, illetve igény szerint a köztes állomásokon, az útközben csatlakozó csoporttagok részére. Charter áraink kalkulációjánál figyelembe vesszük az egyéni utazási kedvezményeket is.

Kérjük, hogy a vonat iránti igényét legkésőbb 21 nappal a tervezett utazás előtt szíveskedjen jelezni a területileg illetékes szolgáltatásértékesítő kollégánknak a megrendelőlap chartervonat közlekedéséhez kitöltésével (a nyomtatvány letölthető a lap alján is).

Felnőtt csoportok utazása

Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó felnőttek különböző kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz a Bejelentés csoportos utazáshoz 2 példányos nyomtatvány kitöltésével (a nyomtatvány letölthető a lap alján is). A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényét utazás előtt legalább 7 nappal jelezze szolgáltatásértékesítőink részére. A lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítunk a menetrendszerinti vonatainkon.

10-19 főig 20% kedvezményt;

20-49 főig 33% kedvezményt;

50 fős, vagy azt meghaladó létszámnál, együtt történő utazás és csoportosan történő elszámolás esetén 50%-os kedvezményt biztosítunk.

Információ a csoportos kerékpárszállításról.

Üzleti célú utazások különkocsival és különvonattal

A MÁV-START Zrt. belföldi és nemzetközi viszonylatban vállalja különvonati szerelvények közlekedtetését, a forgalmi viszonyok és a járművek rendelkezésére állásának függvényében. Egyedi igények alapján egyedi árajánlattal várjuk megkereséseiket.

Ajánlatkérés ügyében keresse különvonat-értékesítőinket!

Nemzetközi csoportos utazások

A legtöbb európai országba váltható kedvezményes csoportos menetjegy 6 fő feletti együtt utazó részére. A kedvezmények országonként eltérőek, utazásai megtervezésekor keresse fel szolgáltatásértékesítő kollégáinkat.

Kényelmes, közvetlen elérést biztosítunk Európa nagyvárosaiba, többek között Bécsbe, Salzburgba, Münchenbe, Prágába, Pozsonyba, Szófiába.

Közvetlen éjszakai csatlakozási lehetőségek várják a Bécsből Köln, Düsseldorf, Hannover, Hamburg, Velence, Firenze és Róma látnivalóira kíváncsi csoportokat.

Az utazásokhoz kérjen ár- és menetrendi ajánlatot a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőtől!