Budapest és Bécs között fokozatosan indul újra a nemzetközi vonatközlekedés

2024. September 17. Tuesday, 07.03 / Last modification: 2024. September 18. Wednesday, 17.20
Frissítés, 2024.09.18., 8:10-kor:

Szerda reggeltől fokozatosan újraindult a távolsági vonatok közlekedése is Budapest és Bécs között.
Az osztrák vasút továbbra sem javasolja az utazást Ausztria felé. Bécs és Linz között a közlekedés továbbra is bizonytalan.
Frissítés, 2024.09.18., 14:15-kor: 

A Keleti pályaudvarról 20:40-kor Bécs felé induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462) az osztrák vasút kérésére csak Hegyeshalomig közlekedik, jelenlegi információink szerint onnan nem biztosított a továbbutazás. Bécs felé tartó utasainknak javasoljuk, hogy a Keleti pályaudvarról 19:40-kor induló railjet xpressel (rjx 266) utazzanak.
Frissítés, 2024.09.18., 16:40-kor: 

Budapest és Hegyeshalom között a nemzetközi vonatok szerda éjfélig vehetők igénybe helyjegy megváltása nélkül.  

A jelenlegi információk alapján a Bécsen túli (Wien Hbf.), Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani.

Az utazást érintő intézkedésekről bővebben az ÖBB honlapján olvashatnak: https://fahrplan.oebb.at

 

 


Előzmény, 2024. 09.17., 23:30-kor: 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) 18-án, szerdán hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok. 

  • A Győrből 4:46-kor Bécsbe és a Bécsből - Bruck an der Leitha állomáson át – Győrbe 7:09-kor induló vonatoktól (9410, 9457) kezdődően teljes útvonalon közlekednek az EuRegio-járatok.
  • Az első, teljes útvonalon közlekedő távolsági vonat a Keleti pályaudvarról 7:40-kor Bécs felé elindult railjet xpress (rjx 60), azonban már a Keletiből 6:40-kor elindult railjet (rjx 162) utasai is eljutnak Bécsig hegyeshalmi átszállással.
  • A szerelvényfordulók miatt várhatóan szerdán a kora délutáni órákig néhány vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, ahonnan EuRegio járatokkal, vagy a következő távolsági vonattal utazhatnak tovább.

A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight további intézkedésig csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan is indulnak Budapest felé. A Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok szerda estig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

Győri vagy hegyeshalmi átszállással biztosított az eljutás Bécsig, illetve Bécs felől Budapestig, azonban hosszabb eljutási idővel kell számolni.

A Regiojet (CRS) tájékoztatása szerint várhatóan szerdától ismét közlekednek a Regiojet-járatok Bécs-Hegyeshalom-Budapest között, - a 1065-ös számú vonat kivételével. Szerdán még nem közlekedik a Bécsből 7:34-kor a Déli pályaudvarra induló RegioJet (RJ 1065). A kialakult helyzet miatt még előfordulhatnak késések.


Előzmény, 2024.09.16.,13:40-kor: 

GYSEV-től kapott tájékoztatás alapján szeptember 17-től ismét átszállás nélkül közlekednek a vonatok Deutschkreutz állomásról Bécs felé. A vonatközlekedés újraindulása ellenére továbbra is kimaradásokra és késésekre kell számítani a Deutschkreutz–Sopron – Ebenfurth–Wien Hbf. vonalon. A Sopron–Wiener Neustadt vonalon továbbra sem közlekednek vonatok várhatóan szeptember 18-ig. A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vonalon a vonatok  Fertőszentmiklós–Neusiedl am See állomások között közlekednek, de Bécs felé a továbbutazás erről a vonalról nem lehetséges, pótlóbuszok sem közlekednek.


Előzmény, 2024.09.15.,17:40-kor: 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap estétől várhatóan kedd éjfélig, de akár tovább is leállította a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség. 

Valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, EuRegio vonat és a Kálmán Imre EuroNight  csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul. A Budapest-Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.


Előzmény, 2024.09.15.,12:40-kor: 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap déli tájékoztatása szerint leállították a vasúti közlekedés Bécs és Linz között, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség. 

A fennakadás a RegioJet járatok közlekedését is érinti, árvízhelyzet miatt keddig nem közlekednek  Budapest és Bécs között a Regiojet vonatok (1032, 1065, 1031, 1034, 1033, 1036, 1035, 1068-as számú). Bővebben: https://regiojet.hu/


Információ a közlekedő vonatokról, jegyekről:

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a következő napokra előrejelzett heves esőzések miatt több vasútvonalon is szünetelhet a vonatforgalom Ausztriában. Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzanak vonattal Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül. Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít, így bármelyik vonatra érvényes a menetjegy minden Ausztriába, illetve onnan és az országon keresztül közlekedő vonatra.

Az ÖBB meghosszabbította a jegyfelhasználási méltányossági időszakot az alábbiak szerint: Az Ausztriában uralkodó rossz időjárási körülmények és a heves esőzések miatt az utazási figyelmeztetést szeptember 19-ig meghosszabbították. A jegyek vonathoz kötöttséget szeptember 22-ig felfüggesztették. A későbbi utazást tervezők számára a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítjük vissza vagy cseréljük ki. A fenti időszakban bármelyik Ausztriát érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel,- járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állít ki a vasúttársaság.

Az aktuális helyzetről információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. (Telekom hálózatból hívhatja a +36 30 499 4999-es telefonszámot, Yettel hálózatból a +36 20 499 4999-es, Vodafone hálózatból pedig a +36 70 499 4999-es számot.)

MÁVINFORM